Slumpen avgör många spel

Vi nutida upplysta människor har rätt så bra koll på vad slumpen är, den oförutsägbara och opåverkbara slumpen. Så har det inte alltid varit, under medeltiden och före den var människorna helt övertygade om att det fanns en högre makt som påverkade allt i livet. Ofta när viktiga saker skulle avgöras kastade man tärning, mynt eller tog till kort för att avgöra frågan. Då ansåg man inte att slumpen avgjorde utan det var Gud eller någon annan högre makt som hjälpte till så att tärningen, myntet eller korten visade ett visst resultat.

Slumpen avslöjas

Blaise Pascal, en fransk matematiker, fysiker och filosof funderade i mitten av 1600-talet kring slumpen och om de överhuvudtaget fanns. Han konstruerade ett litet hjul som på franska kallas roulette och som kunde sättas i rörelse och låta slumpen åstadkomma utfallet. Pascal uppfann således inte själva spelet roulette utan bara roulettehjulet. Det skulle ta ytterligare 200 år innan bröderna Blanc introducerade spelet så som vi känner det idag.

Huruvida Pascal lyckades få en normalfördelning med sitt snurrande hjul är osäkert men tankarna på att slumpen skulle finnas fick inte fäste i människors medvetande för än långt senare.

Slump och hasardspel

Det franska ordet "hasard" betyder just slump och det är därifrån vi har fått uttrycket hasardspel som i långa tider har haft en dålig klang, det har funnits föreställningar om att om man spelar hasardspel så störtas man i fördärvet. Än i dag så kallar man inte gärna videoslots eller roulette för hasardspel, man undviker ordet trots att det bara talar om att det är ett slumpspel eller om du vill, ett turspel.

Nummerspel

Vi spelar gärna olika nummerspel som bingo och lotto. Och då du köper en trisslott så tänker du antagligen inte att du spelar ett hasardspel men det gör du. Kan man då påverka slumpen i bingo? Nej det går faktiskt inte alls, slumpen är opåverkbar, men det går att förbättra oddsen en hel del trots allt. I den europeiska rouletten finns ett fack för nollan men i den amerikanska varianten finns det två fack för noll och dubbelnoll. Det innebär att huset har en avsevärt bättre vinstmarginal med den amerikanska varianten. Välj därför om du har möjlighet den europeiska varianten.

År Poker ett turspel

Enligt den svenska lotteriförordningen anses poker vara ett turspel jämställt med ett lotteri. Frågar man ett pokerproffs om det så skakar han eller hon bara på huvudet. Visst är det slumpen som avgör vilka kort som spelarna får, men sedan är det mycket erfarenhet och kunskap som gäller då det är dags att spela korten. Även i blackjack är det turen som avgör vilka kort du får, men vid vissa öppningar kan man faktiskt spela bra eller dåligt beroende på vilken erfarenhet du har.