Att tävla i hasardspel

För de allra flesta är hasardspel ett roligt, spännande tidsfördriv som även kan ge en extra slant i plånboken ibland. Alla som spelar hasardspel tävlar givetvis, men många skulle gärna spela även om de inte kunde tjäna några pengar på det. De som går ett steg längre spelar lika mycket för att det är kul som för att ro hem vinstpengar. Sedan finns det även professionella spelare, som (förhoppningsvis) försörjer sig på sitt spelande och för dem kommer pengarna i förstahand. Vi ska nu gå in lite närmare på hur det går till att tävla i hasardspel.

Vilka hasardspel finns det att tävla i?

Från början kommer förmodligen ordet hasard från arabiskans azzar som betyder tärning. Svenskan har i sin tur lånat ordet från franskans hasard, vilket betyder slump. Ett hasardspel är alltså ett spel där det är turen som avgör om spelaren vinner eller inte. Det är sant i vissa fall, men de flesta anser nog att det inte stämmer när det exempelvis gäller black jack eller Texas hold’em. När det kommer till klassiska spel som roulette är det däremot endast slumpen som avgör, men du bestämmer själv hur höga dina odds ska vara.

Roulette

Roulette hör antagligen till de mest välkända hasardspelen och är även ett av de äldsta. Namnet roulette, som betyder ”litet hjul” på franska, är en bra beskrivning av spelets utseende.

Två varianter

De två olika typer av roulette som finns är den amerikanska samt den europeiska, som även är känd som fransk roulette. Båda varianterna har fack med en grön nolla samt siffrorna 1 till och med 36 numrerade i omväxlande rött och svart. Skillnaden på dem är att den amerikanska även har en grön dubbelnolla. Det är det facket som gör att du har större chans att vinna när du spelar den europeiska varianten.

Hur du spelar

När alla har satsat skickar croupieren iväg kulan i motsatt riktning som hjulet snurrar. Det enda sättet du kan påverka dina vinstchanser är om du satsar på något som har större sannolikhet att inträffa, men då blir också vinsten mindre. Att sätta dina pengar på dussin, det vill säga exempelvis siffrorna 1-12 ger dig ganska stora vinstchanser, men en eventuell vinst ger dig endast två gånger insatsen. Största vinsten får du om du satsar på endast ett nummer då vinsten blir 35 gånger insatsen.

Poker

Pokerns ökade popularitet beror på flera saker, men det skulle aldrig ha inträffat utan internet. Tillgängligheten på nätet gör att alla med en internetuppkoppling kan spela dygnet runt. För den som vill tävla finns det alltid pågående turneringar. TV-sända turneringar från World Series of Poker har gjort att pokerformerna med gemensamma kort, i synnerhet Texas Hold’em, har tagit över rollen från stötpoker som de mest populära. Ytterligare en anledning till Texas hold’ems popularitet är att spelaren kan öka sina vinstchanser med olika strategier och även möjligheten att bluffa.

För den som vill lära sig spela Texas Hold’em finns det gott om information på nätet och även pokerskolor samt möjligheten att spela gratis. Det är smart att börja med det innan du spelar om riktiga pengar.

Går det att ha tur?

När det gäller hasardspel pratas det ofta om att någon har tur när personen vinner. På samma sätt känns det som om det är oturens fel när du förlorar flera gånger i rad. För den som känner sig otursförföljd kan det kanske vara en tröst att veta att det inte stämmer. När vi antar att någon har tur förutsätter vi att flera på varandra följande vinster hänger ihop. Om kulan har hamnat i ett rött fack i roulette flera gånger i rad inbillar vi oss att chansen är större att den ska hamna i ett svart nästa gång, men det är inte fallet. Antagligen är den mänskliga hjärnan konstruerad att tro att allting måste ha en mening och ett sammanhang, men när en slumpgenerator avgör utfallet spelar det ingen roll vad som tidigare resultat har varit. När du hela tiden förlorar på poker kan det förstås bero på att motståndarna får bättre kort, men också på att de helt enkelt är bättre än dig.